Ezek a hatások tapasztalhatók meg a retekcsíra - vulkán rendszeres fogyasztása során
Immunerősítés
Természetes módon erősíti a szervezetet.
Tisztítás
Hatásos vizelethajtó. Kiüríti a bélférgeket. Húgyvezeték, húgyhólyag, vese és májtisztító. Segít egyes epekövek eltávolításában, beleértve az epehomokot is.
Könnyedebb emésztés
Kis mennyiségben étvágygerjesztő. Olyan enzimeket tartalmaz, amelyek elősegítik a zsír és keményítő emésztését.
Szabad légutak
Több hőt termel, mint a kifejlett retek, így elősegíti a felesleges nyálka eltávolítását, egy tisztító folyamatot indít el.
Tisztítja a légzőszerveket, nyálkahártyát, ezzel csodálatosan gyógyítja a megfázást, homlok-, orrmelléküreg dugulást, szamárköhögést, lassan elhúzódó asztmát.
Természetes antibiotikum
Rothadás gátló, és antiszeptikus hatású.
Magas foszfortartalmú vegyületei tisztítják, szépítik a bőrt, elmulasztják a pattanásokat.
Szép bőr
Magas foszfortartalmú vegyületei tisztítják, szépítik a bőrt, elmulasztják a pattanásokat.
Csökkenti a reumás panaszokat
Pakolást lehet készíteni, mely csökkenti a reumás fájdalmakat: összeturmixolt csírát liszttel elkeverni, majd ebből pakolást készíteni a problémás területre.
Küllem és ízhatás
- Beltartalmi értékeit tekintve nagyon hasonlít a Daikon retekhez. Csípős, bár inkább csak önmagában és közel se annyira mint a Daikon retek. Ha étellel fogyasztjuk, csípőssége elvész, ám nagyon finom, élénk retek íze visszamarad.
- Aki még nem evett retek csírát, az ez elején a 100 grammot 4-5 napra elosztva fogyassza. Miután hozzászokott a szervezet, nem számít a mennyiség.
- A mustárhoz és a búzához hasonlóan a 3-4 nap környékén úgy nevezet gyökérhaj (általában magasabb hőmérsékletre beállított hűtőnél fordul elő) jelenik meg a fehér gyökér kezdeményeken, mert keresi a tápanyagot. Ezek egész apró hajszálgyökerek, amiket sokan penésznek néznek és kidobják.
Ne tévessze meg Önt se! Ha nem büdös, akkor jó a csíra. Tésztaszűrőre rakva, folyóvíz alatt átmosva, 20-30 perces lecsöpögési idő után mehet vissza a hűtőbe. - Szendvicsekhez és húsételekhez kifejezetten ajánlott.
A vulkán retekcsíra érdekessége
A vulkán retek nem csak csíra és zöldségként, hanem mikrozöldségként is megállja a helyét. Ilyenkor 10-12 nap a növekedési idő. Éttermek gyakran használják díszítésre is, hiszen a fehér gyökérzettől indulva míg a szár el nem éri a mély lila levélkezdeményt, gyönyörű színátmenetet mutat.
Retek csíra fogyasztása
A retekcsíra reggeli fogyasztását kerüljük!
A reggel, éhgyomorra fogyasztott retek az emésztésnek nem tesz jót, érdemes mellé legalább egy kis kenyeret enni és kicsit besózni, hogy ne puffasszon.