Retekcsíra – Vulkán

1 000 Ft

80 grammos kiszerelésben kapható.
Egységár: 12 500 Ft/kg

Beltartalmi érték:

 • fehérje 30-35%
 • vitaminok: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K
 • ásványi anyagok: kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, cink
 • karotin 
 • aminosavak 
 • klorofill 
 • antioxidánsok 
 • L-borostyánkősav
Cikkszám: 006 Kategória:

Ezek a hatások tapasztalhatók meg a retekcsíra - vulkán rendszeres fogyasztása során

Z

Immunerősítés

Természetes módon erősíti a szervezetet.

Z

Tisztítás

Hatásos vizelethajtó. Kiüríti a bélférgeket. Húgyvezeték, húgyhólyag, vese és májtisztító. Segít egyes epekövek eltávolításában, beleértve az epehomokot is.

Z

Könnyedebb emésztés

Kis mennyiségben étvágygerjesztő. Olyan enzimeket tartalmaz, amelyek elősegítik a zsír és keményítő emésztését.

Z

Szabad légutak

Több hőt termel, mint a kifejlett retek, így elősegíti a felesleges nyálka eltávolítását, egy tisztító folyamatot indít el.
Tisztítja a légzőszerveket, nyálkahártyát, ezzel csodálatosan gyógyítja a megfázást, homlok-, orrmelléküreg dugulást, szamárköhögést, lassan elhúzódó asztmát.

Z

Természetes antibiotikum

Rothadás gátló, és antiszeptikus hatású.
Magas foszfortartalmú vegyületei tisztítják, szépítik a bőrt, elmulasztják a pattanásokat.

Z

Szép bőr

Magas foszfortartalmú vegyületei tisztítják, szépítik a bőrt, elmulasztják a pattanásokat.

Z

Csökkenti a reumás panaszokat

Pakolást lehet készíteni, mely csökkenti a reumás fájdalmakat: összeturmixolt csírát liszttel elkeverni, majd ebből pakolást készíteni a problémás területre.

Küllem és ízhatás

 • Beltartalmi értékeit tekintve nagyon hasonlít a Daikon retekhez. Csípős, bár inkább csak önmagában és közel se annyira mint a Daikon retek. Ha étellel fogyasztjuk, csípőssége elvész, ám nagyon finom, élénk retek íze visszamarad.
 • Aki még nem evett retek csírát, az ez elején a 100 grammot 4-5 napra elosztva fogyassza. Miután hozzászokott a szervezet, nem számít a mennyiség.
 • A mustárhoz és a búzához hasonlóan a 3-4 nap környékén úgy nevezet gyökérhaj (általában magasabb hőmérsékletre beállított hűtőnél fordul elő) jelenik meg a fehér gyökér kezdeményeken, mert keresi a tápanyagot. Ezek egész apró hajszálgyökerek, amiket sokan penésznek néznek és kidobják.
  Ne tévessze meg Önt se! Ha nem büdös, akkor jó a csíra. Tésztaszűrőre rakva, folyóvíz alatt átmosva, 20-30 perces lecsöpögési idő után mehet vissza a hűtőbe.
 • Szendvicsekhez és húsételekhez kifejezetten ajánlott.

A vulkán retekcsíra érdekessége

A vulkán retek nem csak csíra és zöldségként, hanem  mikrozöldségként is megállja a helyét. Ilyenkor 10-12 nap a növekedési idő. Éttermek gyakran használják díszítésre is, hiszen a fehér gyökérzettől indulva míg a szár el nem éri a mély lila levélkezdeményt, gyönyörű színátmenetet mutat.

Retek csíra fogyasztása

A retekcsíra reggeli fogyasztását kerüljük!

A reggel, éhgyomorra fogyasztott retek az emésztésnek nem tesz jót, érdemes mellé legalább egy kis kenyeret enni és kicsit besózni, hogy ne puffasszon.