Retekcsíra – Daikon

1 000 Ft

100 grammos kiszerelésben kapható.
Egységár: 10 000 Ft/kg

Beltartalmi érték:

  • fehérje 30-35%
  • vitaminok: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K
  • ásványi anyagok: kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, cink
  • karotin 
  • aminosavak 
  • klorofill 
  • antioxidánsok 
  • L-borostyánkősav
Cikkszám: 003 Kategória:

Ezek a hatások tapasztalhatók meg a daikon retekcsíra rendszeres fogyasztása során

Z

Tisztítás

Hatásos vizelethajtó. Kiüríti a bélférgeket. Húgyvezeték, húgyhólyag, vese és májtisztító. Segít egyes epekövek eltávolításában, beleértve az epehomokot is.
Z

Immunerősítés

Természetes módon erősíti a szervezetet.
Z

Emésztőrendszer egyensúlya

Olyan enzimeket tartalmaz, amelyek elősegítik a zsír és keményítő emésztését.
Z

Jó közérzet

Kis mennyiségben étvágygerjesztő. A Daikon retekről kimutatták, hogy elősegíti a migrén enyhítését azáltal, hogy megnyitja az összehúzódott ereket.
Z

Természetes antibiotikum

Rothadás gátló, és antiszeptikus hatású.
Z

Szép bőr

Magas foszfortartalmú vegyületei tisztítják, szépítik a bőrt, elmulasztják a pattanásokat.
Z

Szabad légutak

Több hőt termel, mint a kifejlett retek, így elősegíti a felesleges nyálka eltávolítását, egy tisztító folyamatot indít el.
Tisztítja a légzőszerveket, nyálkahártyát, ezzel csodálatosan gyógyítja a megfázást, homlok-, orrmelléküreg dugulást, szamárköhögést, lassan elhúzódó asztmát.
Z

Csökkenti a reumás panaszokat

Pakolást lehet készíteni, mely csökkenti a reumás fájdalmakat: összeturmixolt csírát liszttel elkeverni, majd ebből pakolást készíteni a problémás területre.

Daikon retekcsíra kinézete és ízhatása

  • Csípős – főleg önmagába – de nagyon finom, erős retek íze van.
  • Aki még nem evett retek csírát, az ez elején a 100 grammot 4-5 napra elosztva fogyassza. Miután hozzászokott a szervezet, nem számít a mennyiség.
  • A mustárhoz és a búzához hasonlóan a 3-4 nap környékén úgy nevezet gyökérhaj (általában magasabb hőmérsékletre beállított hűtőnél fordul elő) jelenik meg a fehér gyökér kezdeményeken, mert keresi a tápanyagot. Ezek egész apró hajszálgyökerek, amiket sokan penésznek néznek és kidobják.
    Ne tévesszen meg! Ha nem büdös, akkor jó a csíra. Tésztaszűrőre rakva, folyóvíz alatt átmosva, 20-30 perces lecsöpögési idő után mehet vissza a hűtőbe.
  • Szendvicsekhez és húsételekhez kifejezetten ajánlott.

Daikon retekcsíra érdekességei

A Daikon retek, amelyet botanikailag Brassicaceae raphanus sativus néven ismernek, egy fehér húsú gumó, más néven japán torma vagy mooli néven is ismert. A „Daikon” szó japánul jelenti a „nagy gyökér” kifejezést.

A Daikon reteknek több mint 100 fajtáját ismerjük, ám többsége szinte kihalt a kereskedelmi kereslet hiánya miatt.

A világ Daikon retek termelésének és fogyasztásának a 90% -a Japánban történik. Két vékony szelet pácolt és napon szárított Daikon retket hagyományosan szolgálnak fel egy japán étkezés végén.
Kínában egy tea készül a gyökérből az emésztés elősegítésére.

A tejtermékekből felhalmozódó nyák és különböző méreganyagok eltávolítása érdekében a kínai gyógyászatban Daikon retek és tengeri alga keverékét forralják fel, majd tonikként fogyasztják.

Daikon retekcsíra korlátozásai

A retekcsíra reggeli fogyasztását kerüljük!

A reggel, éhgyomorra fogyasztott retek az emésztésnek nem tesz jót, érdemes mellé legalább egy kis kenyeret enni és kicsit besózni, hogy ne puffasszon.