Ezek a hatások tapasztalhatók meg a daikon retekcsíra rendszeres fogyasztása során
Tisztítás
Immunerősítés
Emésztőrendszer egyensúlya
Jó közérzet
Természetes antibiotikum
Szép bőr
Szabad légutak
Tisztítja a légzőszerveket, nyálkahártyát, ezzel csodálatosan gyógyítja a megfázást, homlok-, orrmelléküreg dugulást, szamárköhögést, lassan elhúzódó asztmát.
Csökkenti a reumás panaszokat
Daikon retekcsíra kinézete és ízhatása
- Csípős – főleg önmagába – de nagyon finom, erős retek íze van.
- Aki még nem evett retek csírát, az ez elején a 100 grammot 4-5 napra elosztva fogyassza. Miután hozzászokott a szervezet, nem számít a mennyiség.
- A mustárhoz és a búzához hasonlóan a 3-4 nap környékén úgy nevezet gyökérhaj (általában magasabb hőmérsékletre beállított hűtőnél fordul elő) jelenik meg a fehér gyökér kezdeményeken, mert keresi a tápanyagot. Ezek egész apró hajszálgyökerek, amiket sokan penésznek néznek és kidobják.
Ne tévesszen meg! Ha nem büdös, akkor jó a csíra. Tésztaszűrőre rakva, folyóvíz alatt átmosva, 20-30 perces lecsöpögési idő után mehet vissza a hűtőbe. - Szendvicsekhez és húsételekhez kifejezetten ajánlott.
Daikon retekcsíra érdekességei
A Daikon reteknek több mint 100 fajtáját ismerjük, ám többsége szinte kihalt a kereskedelmi kereslet hiánya miatt.
A világ Daikon retek termelésének és fogyasztásának a 90% -a Japánban történik. Két vékony szelet pácolt és napon szárított Daikon retket hagyományosan szolgálnak fel egy japán étkezés végén.
Kínában egy tea készül a gyökérből az emésztés elősegítésére.
A tejtermékekből felhalmozódó nyák és különböző méreganyagok eltávolítása érdekében a kínai gyógyászatban Daikon retek és tengeri alga keverékét forralják fel, majd tonikként fogyasztják.
Daikon retekcsíra korlátozásai
A reggel, éhgyomorra fogyasztott retek az emésztésnek nem tesz jót, érdemes mellé legalább egy kis kenyeret enni és kicsit besózni, hogy ne puffasszon.