Hagymacsíra

800 Ft

40 grammos kiszerelésben kapható.
Egységár: 20 000 Ft/kg

Beltartalmi értékek:

  • fehérje 20%
  • vitaminok: A, B, C, E
  • ásványi anyagok: kalcium, vas, cink, foszfor, magnézium, kálium
  • aminosavak
  • klorofill
Cikkszám: 008 Kategória:

Ezek a hatások tapasztalhatók meg a hagymacsíra rendszeres fogyasztása során

Z

Vas pótlás

Megakadályozza a vérszegénységet.

Z

Általános erősítő

Segítik az enzimes aktivitás fokozását az egész testben.

Z

Testsúly kontroll

Segíti a súlycsökkenést.

Z

Szív és érrendszerre gyakorolt hatásai

Csökkenti a vérnyomást. Csökkenti a koleszterinszintet.

Érdekesség a hagymacsíráról

A hagymacsíra, botanikailag Allium cepa, az Amaryllidaceae család tagja. Más hajtásokkal ellentétben, amelyek jellemzően először a növény gyökerét termesztik, a hagymamagok a tényleges növényben csíráznak.

Hagymacsíra kinézete és ízhatása

  • A hagyma csíra kicsi, hosszú, vékony és orsó alakú. A fehér és a zöld szár karcsú és hajlékony, gyakran egy apró, fekete maggal lezárva annak a szárnak a végén, ahonnan a szár kihajtott. A hajtások színe a kapott fénymennyiségtől függően halványzöldtől az élénkzöldig terjedhet.
  • A hagymacsíra finom, lágy, ropogós, édeskés, önmagában fogyasztva egész picit csípős aromájú íz azonban enyhébb és kevésbé csípős, mint a teljesen kitermesztett hagyma.
  • Tény, hogy az egyik legfinomabb csíra. Fogyasztóim és az éttermek nagy kedvence.
  • Nagyon intenzív hagyma szaga- és íze van.
  • Nem kell belőle sok, s még így is kellemesen érezhető az íze.
  • Harmonizál a legtöbb ételünkel akár hús, akár vegetáriánus ételekről beszélünk.
  • Van, akinek a gyomra érzékeny a hagymára. De nem biztos, hogy a csírájára is, ezért mindenkép tegyünk egy próbát. Nehogy egy tévhit miatt megfosszuk magunkat tőle.
  • A hagyma csírát érdemes az étel elkészítésének a végén hozzáadni, mivel finom struktúrája nem képes ellenállni a magas és alacsony hőhatásoknak.
  • Szendvicsekbe/re, quesadillákba, salátákba, tésztákra köretként használják, levesbe szórják betétnek miután lehűlt a leves 40 Celsius fok alá, vagy előételként friss gyógynövényekkel és lágy sajtokkal kombinálják.
  • Nyers zöldséggel, avokádóval készített tekercsbe, sushi tetejére tehetik, vagy díszítésként ételek tetejére.
  • A hagyma csíra jól párosul grillezett húsokkal, tésztákkal, lucerna és vöröshere csírával, zöld hajtásokkal, párolt rizzsel, paradicsommal, avokádóval, brokkolival, sárgarépával, tenger gyümölcseivel.

Hagyma csíra ellenjavallatok

  • Mivel az immunrendszert komolyan erősíti, transzplantált betegek kerüljék fogyasztását.
  • Bálba- , randira-, fogorvoshoz készülők mellőzzék, mert fogyasztása után erős hagyma illat árad bőrünkből.
    Erre szoktam mondani, hogy fogyasztása után „még a nézésünk is hagyma illatú”. Emiatt hétvégi vagy esti csírának is hívják fogyasztóim 🙂