Ezek a hatások tapasztalhatók meg a hagymacsíra rendszeres fogyasztása során
Vas pótlás
Megakadályozza a vérszegénységet.
Általános erősítő
Segítik az enzimes aktivitás fokozását az egész testben.
Testsúly kontroll
Segíti a súlycsökkenést.
Szív és érrendszerre gyakorolt hatásai
Csökkenti a vérnyomást. Csökkenti a koleszterinszintet.
Érdekesség a hagymacsíráról
A hagymacsíra, botanikailag Allium cepa, az Amaryllidaceae család tagja. Más hajtásokkal ellentétben, amelyek jellemzően először a növény gyökerét termesztik, a hagymamagok a tényleges növényben csíráznak.
Hagymacsíra kinézete és ízhatása
- A hagyma csíra kicsi, hosszú, vékony és orsó alakú. A fehér és a zöld szár karcsú és hajlékony, gyakran egy apró, fekete maggal lezárva annak a szárnak a végén, ahonnan a szár kihajtott. A hajtások színe a kapott fénymennyiségtől függően halványzöldtől az élénkzöldig terjedhet.
- A hagymacsíra finom, lágy, ropogós, édeskés, önmagában fogyasztva egész picit csípős aromájú íz azonban enyhébb és kevésbé csípős, mint a teljesen kitermesztett hagyma.
- Tény, hogy az egyik legfinomabb csíra. Fogyasztóim és az éttermek nagy kedvence.
- Nagyon intenzív hagyma szaga- és íze van.
- Nem kell belőle sok, s még így is kellemesen érezhető az íze.
- Harmonizál a legtöbb ételünkel akár hús, akár vegetáriánus ételekről beszélünk.
- Van, akinek a gyomra érzékeny a hagymára. De nem biztos, hogy a csírájára is, ezért mindenkép tegyünk egy próbát. Nehogy egy tévhit miatt megfosszuk magunkat tőle.
- A hagyma csírát érdemes az étel elkészítésének a végén hozzáadni, mivel finom struktúrája nem képes ellenállni a magas és alacsony hőhatásoknak.
- Szendvicsekbe/re, quesadillákba, salátákba, tésztákra köretként használják, levesbe szórják betétnek miután lehűlt a leves 40 Celsius fok alá, vagy előételként friss gyógynövényekkel és lágy sajtokkal kombinálják.
- Nyers zöldséggel, avokádóval készített tekercsbe, sushi tetejére tehetik, vagy díszítésként ételek tetejére.
- A hagyma csíra jól párosul grillezett húsokkal, tésztákkal, lucerna és vöröshere csírával, zöld hajtásokkal, párolt rizzsel, paradicsommal, avokádóval, brokkolival, sárgarépával, tenger gyümölcseivel.
Hagyma csíra ellenjavallatok
- Mivel az immunrendszert komolyan erősíti, transzplantált betegek kerüljék fogyasztását.
- Bálba- , randira-, fogorvoshoz készülők mellőzzék, mert fogyasztása után erős hagyma illat árad bőrünkből.
Erre szoktam mondani, hogy fogyasztása után „még a nézésünk is hagyma illatú”. Emiatt hétvégi vagy esti csírának is hívják fogyasztóim 🙂