A brokkolicsíra hatásai

márc 24, 2020

Annyi jótékony, pozitív hatása van a brokkoli csírának és a bébi brokkolinak, hogy több kutatócsapat is vizsgálta a brokkolicsíra hatásait. Néhányat ezekből a vizsgálatokból szeretnék bemutattni nektek itt a cikkben.

Jobb, ha fogyasztunk brokkoli csírát


Rendszeresen fogyasztva a brokkolicsíra – vagy a bébi brokkoli – segíthet megelőzni a gyomorproblémákat, úgymint a gyomorhurut, fekély és gyomorrák.
Ez egy nemrégiben készült tanulmányból származik, amelyet a Johns Hopkins Medicine táplálkozási biokémikusa, Jed W. Fahey, M.S., Sc.D. publikált.

“Tudjuk, hogy napi 28-30 gramm brokkoli csíra elegendő a test védő enzimeinek emeléséhez” – magyarázza. “Úgy gondoljuk ez a mechanizmus okozza a kemoprotektív hatásokat.”
Fahey szerint nem tudják, hogy ez megakadályozza-e az emberekben a gyomorrák kialakulását. “De az  tény, hogy a fertőzés és a gyulladás szintje csökkent a tanulmányban, ami a gyomorhurut, fekély és rák valószínűségének csökkenésére utal.” 

Forrás: Johns Hopkins medicine 2009. szeptember 24.

Brokkolicsíra hatásai az autizmus kezelésében

A javulást négy héten belül észlelték, és általában a kezelés időtartama alatt is fennmaradtak.

Jöjjenek a tények a brokkolicsíra hatásairól:

Negyven 13 és 27 év közötti, közepesen súlyos vagy súlyos autizmussal élő fiút és fiatal férfit kezeltek 18 héten keresztül napi dózissal, vagy placebóval, vagy szulforafánnal, ami brokkoli csírából származó vegyi anyag.
A kutatók vizsgálata szerint a szulforafánt szedők közül sokaknak jelentősen javult a viselkedésük számos szempontból a kezelés során.

A korábban tesztelt gyógyszerekkel ellentétben, amelyek javítják az autizmus viselkedésbeli megnyilvánulásait, úgy tűnik, hogy a szulforafán a rendellenesség alapvető mechanizmusait célozza meg…

Forrás: Johns Hopkins Medicine, 2014. október 13.

A brokkolicsíra hatásai – méregtelenítik a piszkos levegőt (testünkben)

Rákmegelőzési kutatás, 2014. június 9.

Egy fél csésze brokkoli csíra-ital napi szinten, távol tarthatja a rákkeltő anyagokat és az irritáló szennyező anyagokat. Kína legszennyezettebb régiójában élő közel 300 férfi és nő bevonásával végzett klinikai vizsgálat eredményei alapján. A szulforafánban gazdag ital elfogyasztása révén gyorsan, szignifikánsan és tartósan kiválasztódott a benzol – egy ismert emberi rákkeltő anyag, és az akrolein, ami tüdő irritáló.

A résztvevők a kínai Jiangsu tartományból származtak, körülbelül 50 mérföldre Sanghajtól, Kína egyik legfejlettebb régiójának. Ezeket 12 héten keresztül vizelet- és vérminták segítségével követik, hogy megmérjék a belélegzett szennyező anyagok sorsát…

Forrás: Johns Hopkins Medicine, 2015. január 15.

A brokkolicsírából származtatott kivonat véd az ultraibolya sugárzástól

A Johns Hopkins tudósok egy csapata a Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratának ezen a héten kiadott kiadásában arról számol be, hogy az embereket aktuális alkalmazás révén meg lehet védeni az ultraibolya (UV) sugárzás káros hatásaitól – a környezetünkben a legelterjedtebb rákot okozó anyagtól – brokkolicsíra kivonatának segítségével.

Fontos – jegyzi meg Paul Talalay, M. D. kutató, a farmakológia professzora -, hogy ez a kémiai kivonat nem csupán fényvédő. A napvédő krémektől eltérően nem szívja fel az UV-fényt, hanem megakadályozza annak bejutását a bőrbe. Inkább a kivonat működik a sejtekben azáltal, hogy serkenti az olyan védő enzimek előállítását, amelyek megvédik a sejteket az UV okozta sok elváltozások, sérülések ellen. Következésképpen a hatások tartósak. A védelem több napig tart, még azután is, hogy az extraktum már nem található meg a bőrön vagy a bőrben…

Forrás: Johns Hopkins Medicine, 2007. október 22.

További cikkek a csírákkal, csíráztatással kapcsolatban